Svennevigs Hjørne

Hanne Marie Svendsen: “Mellem regndråber”

July 23, 2019

Forfatteren Hanne Marie Svendsen (født 1933) fortæller om savn og længsel, om asketåger og vågne drømme på denne 19. festivalpodcast, der er en hyldest til det fabulerende og drømmende, der løber som en rød tråd igennem forfatterskabet og ikke mindst i den seneste roman ”Mellem regndråber” (Gyldendal, 2019). Men også om, hvordan det startede, og om hvordan et møde med forfatteren og digteren Jens August Schade (1903-1978) kom til at betyde meget.

Hanne Marie Svendsen fortæller om sit forfatterskab og den seneste roman "Mellem regndråber" og læser op fra: "Samtale med Gud og Fandens oldemor", (Gyldendal, 1982), "Rudimenter af R" (Gyldendal, 2009) og "Himmelsten" (Gyldendal, 2013).

Om den seneste roman MELLEM REGNDRÅBER.

Det er en fryd at læse ”Mellem regndråber”, der består af 13 selvstændige afsnit. Det er som at vandre imellem regndråber, for man bliver slet ikke våd. I Hanne Marie Svendsens selskab når man tørskoet frem. Måske til det hinsides – eller i hvert fald meget tættere på sig selv.

Det er en meget personlig beretning, der aldrig bliver privat.

Dansestemningen bliver slået an ordene: ”Efterhånden kender jeg flere døde end levende. Når jeg skal dø, vil jeg have en fest for dem alle, levende og døde. De skal danse med hinanden, le med hinanden, mens jeg står i en krog og kigger på.” (side 55).

Teksten er båret af sorg, for hvordan kommer man videre, når ens elskede dør? Hvordan kan livet fortsætte forbi det uoverskridelige kryds som døden efterlader dér, hvor ægtemanden plejer at være. Eller som Hanne Marie Svendsen beskriver det i romanen med rammende og overraskende billeder á la dette:

”Det siges, at Ruth Berlau gik rundt med sin gamle elsker Bert Brechts urne i sin håndtaske.

Jeg drømmer, at jeg har fået indopereret en urne i en kindtand yderst foroven.”

Man må uvægerligt smile , selv om det er mere tragisk end sjovt. Eller tragikomisk, i hvert fald. Sådan er det hele vejen gennem.

Jeg måtte rationere læsningen, for ikke at blive for hurtig færdig, men det var svært at vente. Til gengæld er det en bog som man straks får lyst til at genlæse, så snart den slutter.

"Mellem regndråber", Gyldendal, 2019. 123 sider. Læs mere.

Musikken til podcasten er komponeret og spillet af Mika Filborne.

Mød Hanne Marie Svendsen til festivalåbningen af MØD VERDEN

fredag den 9, august 2019.

Se festivaltrailer.

Læs mere om festivalen - og festivalåbningen på  Facebook.

Foto: Michael Svennevig

Podbean App

Play this podcast on Podbean App